Пребарувај по датум:
2019-09-20

Размена на искуства во регионот

Делегација на мобилните тимови при Црвен крст на град Скопје оствари тридневна работна посета на Црвен крст на Црна Гора, каде одблиску можеше да се запознае со системот на работа и хуманитарната асистенција на мигрантите и барателите на азил кои пристигнуваат во Црна Гора.

Во текот на посетата беа посетени повеќе државни установи каде се сместуваат мигранти и лица во движење, како и посета на лица кои оствариле право на азил и се вклучени во процес на интеграција.

Посетата беше поддржана од страна на Италијанскиот Црвен крст како покровител на соработката на мобилните тимови на Црвен крст на град Скопје и Црвениот крст на Црна Гора кои работат на полето на хуманитарна асистенција и помош на бегалци и мигранти.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.