Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2019-11-29
Во текот на 2019 година, 45 лица, волонтери и професионалци,  во рамките на програмата за збратимување и соработка со Црвен крст Телемарк-Норвешка имаа можност да...
2019-11-29
На 25.11.2019 - а по повод “Месецот на борба против зависности”, лекарот од мобилниот тим од Лојане оддржа презентација на учениците од деветто одделение, во...
2019-11-28
Во периодот од 25 до 27 ноември во Сутоморе, Црна Гора се реализираше Регионална конференција за социјална иклузија и миграции во регионот. Нашето Национално друштво...
2019-11-28
Нашето Национално друштво, Црвениот крст на Република Северна Македонија ја достави првата хуманитарна помош во материјални добра во централниот магацин на Албанскиот Црвен крст. Црвениот...
2019-11-28
Во Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија Fond Na Holokaustot, се одржа 5-та седница на Собранието на Црвен крст на град Скопје. На...
2019-11-21
Во период од 11-17 ноември 2019 Црвениот крст на град Скопје  успешно организираше курс за спасители на затворени води. Курсот  го следеа девет кандидати кои...
2019-11-20
Поради ранливоста на мигрантите и долготрајната миграциска криза во последните години, Националните друштва на Црвен крст во Европа ги зголемуваат своите активности за помош и...
2019-11-19
Тим на Црвениот крст на град Скопје,  за потребите на Француската амбасада одржа обука на која беа прикажани техниките за срцево белодробно оживување и користење...
2019-11-14
Од едномесечно имплементирање на проектот „Водич во болница” во Kлинички центар “Мајка Тереза”, наjголема потреба од страна на волонтерите, имаше во клиника за интерни болести-...
2019-11-07
Активности со корисниците од центарот за церебрална парализа Во рамките на активностите поддржани од Komercijalna Banka AD Skopje волонтерите од клуб на млади при Црвен крст на...
2019-11-04
Волонтерите од Клуб 25- клуб на млад крводарители и мотиватори и дел од вработените лица во Црвен крст, го посетија Институтот за Трансфузиона медицина (ИТМ)....
2019-10-31
На 28, 29 и 30.10.2019 беше реализирана тридневна посета за размена на искуства од страна на Украинска делегација составена од два претставника од Министерството за...
2019-10-24
Црвен крст на град Скопје од 16 – 22 Октомври ја одбележа неделата на борба против гладта во чии рамки се организираше кампањата ,,Помислете и...
2019-10-21
Црвениот крст на град Скопје секоја година традиционално се посветува на одбележување на Неделата на борба против Шеќерната болест (10 – 16 октомври) како најчесто...
2019-10-18
По повод 18 Октомври - Европски ден за борба против трговија со луѓе, Мобилен тим Липково при Црвен крст на град Скопје денес организираше марш...
2019-10-17
Бејра Селифовска е студент на Институтот на специјална едукација и рехабилитација, а веќе 11 години работи во Институтот на физикална и медициска рехабилитација во Скопје....
2019-10-14
Од 11 до 13 октомври се одржа мотивациона работилница за инструкторите од ЦКА-ПХВ програмата, чие реализирање беше планирано во изминатиот период.  Инструкторите имаа можност да...
2019-10-10
По повод светскиот ден на бездомништвото 10 Октомври, во пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје лоциран во Момин Поток, пригодно се одбележи...
2019-10-07
20 претставници од Црвен крст Телемарк - Норвешка, изминатиот викенд престојуваа во Скопје и Струга со 15 претставници на Црвен крст на град Скопје. Посетата...
2019-10-03
1ви октомври Светскиот ден на старите лица Црвн крст на град Скопје го одбележа со хуманитарно матине.  Во МКЦ Клуб ресторан околу 90 лица танцуваа...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.