Пребарувај по датум:
2019-11-14

7.537 пациенти побарале помош од страна на волонтерите од Црвениот крст

Од едномесечно имплементирање на проектот „Водич во болница” во Kлинички центар “Мајка Тереза”, наjголема потреба од страна на волонтерите, имаше во клиника за интерни болести- 2.111 пациенти, клиника за хируршки болести-1.362 пациенти, клиника за гинекологија и акушерство-1.296 пациенти, клиника за инфективни болести и фебрилни болести-1.057 пациенти, клиника за радиотерапија и онкологија-703 пациенти, клиника за кардиологија-665 пациенти и клиника за детски болести-343 пациенти. Вкупно 7.537 пациенти побарале помош од старана на волонтерите на Црвен крст на град Скопје.
Проектот се спроведува во соработка со Министерството за здравство на Република Северна Македонија и Црвениот Крст на Град Скопје.

15 волонтерите во унифорни на Црвен крст, се лоцирани на седум најфреквентни локации во комплексот Клиники, во периодот од 8:30 до 12 часот, секој работен ден.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.