Пребарувај по датум:
2019-11-04

Посета на Институтот за Трансфузиона медицина

Волонтерите од Клуб 25- клуб на млад крводарители и мотиватори и дел од вработените лица во Црвен крст, го посетија Институтот за Трансфузиона медицина (ИТМ). Целта на посетата беше да се запознаат со „патот на даруваната крв“ односно процесот кој следува по дарувањето крв – преработка и сепарација на крвни елементи начинот на кој тоа се прави и дистрибуцијата на елементите на крвта. Посетени беа неколку оддели, а со посебно внимание беше проследена презентацијата како и на кој начин се даруваат тромбоцити. Волонтерите и вработените лица ги поздрави Д-р Седула Усеини директор на ИТМ, а сите прашања поврзани со дејноста на ИТМ одговори даде Д-р Горан Андонов од одделот за планирање, организација и мотивација во крводарителството.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.