Пребарувај по датум:
2019-12-11

Кампања „Среќна и безбедна 2020 година – петардите не се играчки“

Во СОС Детско село , волонтерите на Црвениот крст на град Скопје со поддршка од  СВР Скопје Одделение за Превенција симулира укажување на прва помош на повредени деца при експлозија на пиротехнички средства во рамки на кампања „Среќна и безбедна 2020 година – петардите не се играчки“.

Целта на оваа кампања во која учестуват 10 волонтери е да се подигне јавната свест кај сите граѓани со акцент на младите за безбедна прослава на претстојните празници. Пиротехничките средства придонесуваат и за дополнително загадување на животната средина, но пред сѐ тие се закана за нашата лична безбедност.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.