Пребарувај по датум:
2019-12-05

Добри практики

По повод 05 Декември, Светскиот ден на волонтерство, Црвен крст на град Скопје беше домаќин на Американската амбасадорка во РСМ г-ѓа Кејт Мари Брнз и Директорорт на Peace Corps во РСМ  г. Марл Ханафин во РСМ.  Работната посета беше со цел презентација на добра практика на волонтер од Peace Coorps кој беше дел од Црвен крст на град Скопје во текот на целата 2019 година. Личното искуство го сподели Дејвид Олсен кој придонесе за зајакнување на капацитетите на нашата организација за време на неговиот престој. Во 2020 година, заради досегашното позитивно искуство, ќе имаме нов волонтер од истата организација кој ќе биде активен во одделот за млади. Средбата беше искористена и за презентација на активностите на Црвениот крст на град Скопје како и посета на Дневните центри за стари лица и крводарителство.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.