Пребарувај по датум:
2019-12-04

Информативен пункт на Нега Центарот во Централната Експозитура на Шпаркасе Банка во Скопје

Информативен пункт на Нега Центарот во Централната Експозитура на Шпаркасе Банка во Скопје

На 02.12.2019 во периодот од 09:00 до 12:00 тимот на Нега Центарот постави информативен пункт на кој беа споделувани брошури за третман на лица со деменција, а заинтересираните можеа да се запознаат и со активностите на Нега Центарот наменети за лицата над 60 години.  Информативните брошури содржат корисни информации за симптомите и типовите на деменција, но и за правилно постапување со лицата кои страдаат од истата. Брошурите се изработени со поддршка на Шпаркасе банка во рамките на проектот „Домашна нега и детекција на рани симптоми на деменција“.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.