Пребарувај по датум:
2013-07-29

Меморандум

На  18.07.2013 во Црвениот крст на Р. Македонија беше потпишан меморандум за соработка помеѓу Црвениот крст на Р.Македонија и  Спортскиот центар Борис Трајковски. 

Со овој меморандум за соработка, 34 лица кои го поминаа курсот за спасување на вода организиран од страна на Црвениот крст на град Скопје од Центарот за безбедност на вода,  и со тоа се стекнале со лиценца за спасители на вода, ќе бидат ангажирани како спасувачи во Аква Паркот кој е составен дел од Спортскиот центар Борис Трајковски, а беше отворен на  21 јули.

На чинот на потпишување присуствуваа преставници од Црвениот крст, претставници на Спортскиот центар Борис Трајковски, спасителите кои ќе бидат ангажирани во текот на летниот период и претставници на медиумите кои го проследија и промовираа овој настан.

34 спасители на вода и едно медицинско лице, волонтери на Црвениот крст, потпишаа договор за привремено ангажирање во Аква Паркот во текот на летниот период.

Спасителите својата спремност да гарантираат за безбедноста на посетителите на паркот ја покажаа уште првиод  ден кога имаше тиесетина повреди кои тие успешно ги санираа.

Центарот за безбедност на вода организира и дополнителен курс за резервни спасители, се со цел непречено реализирање на активностите на Аква паркот. 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.