Пребарувај по датум:
2013-12-09

Одбележување на Неделата на борба против трговија со луѓе 2-9 декември 2013

Од 2-9 Декември 2013 во Македонија се одбележува светската Недела на борба против трговијата со луѓе.

Црвен крст на РМ во соработка со повеќе невладини организации поддржани и од Националната комисија за борба против трговија со луѓе, е дел од кампањата „ПРЕСЕЧЕТИ ГИ КОНЦИТЕ на трудовата експлоатација и трговијата со деца во Македонија“. Во Трговскиот центар РАМСТОР-Скопје, волонтерите на Црвен крст на град Скопје во период од 12-20,00 часот на отворен штанд дистрибуираат едукативен флаер и ги информираат граѓаните на кој начин може да се поддржи кампањата. Целта на истата е формирање на Фонд за поддршка на децата кои се присилени да питачат, како и за покривање на трошоците потребни за храна, облека, и други потреби за решавање на овој општествен проблем. 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.