Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2013-04-28
Традиционално, Центарот за образование и поддршка на заедницата на бегалците секоја година ја одбележува Неделата на хигиенизација која е календарска активност на Црвен крст. Оваа...
2013-04-28
Во периодот од 18 до 21 април во центарот Солферино во Струга се случи подготвителната работилница на ПХВ Колегиумот за евалуација на изработените мали проекти за...
2013-04-28
Во рамките на проектот за социјализација на деца и млади со посебни потреби поддржан од Комерцијална банка а.д. , на 29.03  во просториите на креативниот центар...
2013-04-11
Црвениот крст на град Скопје го поттикнува донирањето во заедниците каде компаниите дејствуваат. Веруваме дека преку општествената одговорност компаниите се поврзуваат со граѓаните и со...
2013-04-11
Клуб на млади на општина Шуто Оризари, во рамките на Црвен крст на град Скопје, по повод одбележувањето на 8- ми Aприл Меѓународен ден на...
2013-04-03
Оваа година, во текот на последната недела на месец Март, Сава осигурување и Црвениот крст на град Скопје, заеднички го одбележаа корпоративниот ден на групацијата...
2013-04-03
На 26 март во Дневниот центар за стари лица во ДХО Даре Џамбаз, 16 пензинери мажи и жени и еден волнтер имаа можност да учестуваат во...
2013-04-03
Студентите од Шумарски факултет во Скопје поттикнати од хуманата мисија на Црвениот крст изразија желба да се вклучаат во нашата организација. На нивна иницијатива се...
2013-04-03
Со мотото Супер е да си млад, кул е да си хуман, Црвениот крст на град Скопје со вработените од Ремедика и ракометарите на Металург...
2013-04-03
Во дневниот центар за стари лица, во Даре Џамбаз, на 19ти март се одржа предавање на тема: Одговор при катастрофи. Предавањето го одржа Али Самет,...
2013-03-19
По повод светскиот ден на крводарителството и формирањето на ЦКРМ, 17 Март, Црвениот крст на град Скопје и медицинската екипа од градската болница 8 Септември, Скопје...
2013-03-13
Во рамките на проектот Грижа за стари лица т.е. „Дневен цнетар за стари лица и цнетар за давање помош во домашни услови“, вотра година 8ми март...
2013-03-13
Околу 15 пензионирани жени на отворен форум, а по повод 8ми Март ги споделија своите животни и работни искуства со продавачите на активистичкото улично списание „Лице...
2013-03-13
Во пресрет на 8-ми Март , Меѓународниот ден на жената, Црвениот крст на град Скопје со поддршка на волонтерите во организацијата ќе посети неколку институции...
2013-03-07
05 Март - Ден на радост за децата од с. Малино, с. Танушевци и с. Брест каде  беа донирани 91 капа и шал, во чија...
2013-03-05
Првиот ден од месец март во Дневниот центар беше одбележан со  успешен шаховски турнир, на кој се натпреваруваа 22 учесници. Помеѓу учесниците имаше корисници и...
2013-02-18
Клубот на млади при Црвен крст на град Скопје годинава по петти- јубилеен пат го реализираше хуманитарниот концерт под наслов Љубовни ноти 5. Концерото се...
2013-02-06
Минатиот викенд се случи застој на жичарата. Се направи гужва, паника заради големиот број деца и бремени жени кои тој викенд го избрале да уживаат...
2013-01-31
По повод роденденот на нашиот великан Тоше Проески, по трет пат, Црвен крст на град Скопје во соработка со Тоше Фан Клуб Форумот организираше крводарителска...
2013-01-30
Европскиот ден на заштита на личните податоци, 28 јануари беше одбележан во Црвен крст на град Скопје со организирање на час по приватност. 35 волонтери...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.