Пребарувај по датум:
2013-03-07

91 НАСМЕВКА ЗА ДЕЦАТА ОД СЕЛАТА МАЛИНО, БРЕСТ И ТАНУШЕВЦИ

05 Март – Ден на радост за децата од с. Малино, с. Танушевци и с. Брест каде  беа донирани 91 капа и шал, во чија изработка помогнаа Клубот на жени при ООЦК Чаир и корисниците на Дневниот центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови.

Со  донација на  волница од „ТЕТЕКС“ беа  изреализирани 8 работилници за плетење во просториите на дневниот центар во ООЦК Чаир , на кои  вештината им беше пренесена на младите волонтери.

Освен тоа, беше донирана и  помош во 10 прехранбени и хигиенски пакети и брашно, за 10 социјално најзагрозени семејства од горенаведените села, донирани од Фондацијата „Даути Комерц“.

Овие активности беа реализирани во рамките на еден од проектите на ЦКА-ПХВ од страна на младите на ООЦК – Чаир. 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.