Пребарувај по датум:
2013-04-03

Сава Осигурување за бездомници

Оваа година, во текот на последната недела на месец Март, Сава осигурување и Црвениот крст на град Скопје, заеднички го одбележаа корпоративниот ден на групацијата Сава Ре под мотото „Мислиме на бездомниците“.

По тој повод, Сава осигурување на Црвениот крст на град Скопје му додели донација за Пунктот за бездомници во Момин поток во висина од 150.000 денари за набавка на неопходни лекарства, како и машина за сушење на облека, фен, микробранова печка.

На 30-тина вработените во компанијата им беше одржана сесија за дисеминација со цел полесно да ја разберат хуманата мисија на организацијата и мотивирање за приклучување во хуманите иницијативи.

Вработените учествуваа со донација во облека, обувки и храна за бездомниците и директно ја доставија помошта во пунктот и имаа можност барем на кратко да бидат дел од животот на овие лица.

Црвен крст на град Скопје го изгради и го раководи Пунктот за бездомници кој е еден и единствен во давањето бесплатни услуги на сите бездомни лица од градот.

Еднаш неделно се обезбедуваат хигиенски,  фризерски/берберски услуги, помош од социјален работник, општ лекар и психолог, основна медицинска терапија и еден оброк.

Во неговата изградба, со своја помош, учествуваше и Сава осигурување, а оваа донација е само продолжување на поддршката за Пунктот.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.