Пребарувај по датум:
2013-04-03

Супер е да си млад, кул е да си хуман- кампања за промоција на крводарителството кај младата популација

Со мотото Супер е да си млад, кул е да си хуман, Црвениот крст на град Скопје со вработените од Ремедика и ракометарите на Металург започнуваат со кампања за подигнување на свеста за крводарителството.

Кампањата започна на денот на одбележувањето на осумгодишното постоење на Ремедика кога докторите и медицинскиот персонал, како и претставници на ракометниот клуб Металург со крводарителска акција го означија стартот на кампањата.

Крводарителската акција оваа година беше организирана по трети пат, а интересно е што е иницирана токму од вработените во болницата што е додадена вредност во насока на промоција на крводарителството како хуман чин.

Кампањата ќе биде насочена кон младата популација и нејзино мотивирање за активно да се вклучат како крводарители поттикнати од фактот дека крводарителите кои најчесто даруваат крв се веќе во средовечни години.

И со оваа кампања ја потенцираме нашата заложба дека крвта треба да го чека пациентот, а не тој да чека крв. Никој од нас не знае кога ќе има потреба за единица крв, а можеби нема да имаме време за чекање. Да не дозволиме да се случи тоа, да почнеме да ги менуваме работите од денес. 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.