Пребарувај по датум:
2016-12-22

Отворен прв Ценатр за поддршка на лицата со оштетен вид во Р.Македонија

На 21 декември е отворен е првиот центар за поддршка на лицата со оштетен вид во Р.Македонија. Центарот за поддршка ќе ги поддржува лицата со оштетен вид и нивните семејства, со широк спектар на активности и работилници за здравствена превенција, образование, психо-социјална поддршка и инфомирање за правата на лицата со оштетен вид.
Центарот ќе служи како основен давател на социјални услуги во соработка со Националниот сојуз на слепи лица во Македонија, а менаџиран од страна на Црвен крст на град Скопје. Услугите ќе им даваат можност на лицата со оштетен вид не само да станат свесни за своите права, но исто така да ги застапуваат истите со цел поголема вклученост во општеството и квалитетот на живеење.

Центарот за поддршка на лицата со оштетен вид претставува нова компонента во рамките на проектот на УСАИД и ЛЦИФ за деца со пречки во видот имплементиран од страна на Факултетот ЈИЕ.

Центарот е лоциран во просториите на Црвен крст на РМ (Бул.Кочо Рацин бр.13) со работно време од понеделник до петок од 09.00-17.00.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.