Пребарувај по датум:
2016-12-06

Хуманитарен појадок за бездомниците

Денеска 09.09.2016(петок) со почеток од 09:30 часот во прсториите на Пунктот за бездомници во Момин Поток на Црвен крст на град Скопје, се реазлизираше хуманитарно-волонтерска активност од старите лица за бездомниците.

Во чест на прогласувањето на скопјанката Агнеза Гонџа Бојаџиу во Светица Мајка Тереза, лицата во трето доба кои волонтираат во Црвен крст на град Скопје организираа појадок за бездомните лица кои го посетуваат Пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје. Оваа активност претставува поврзување на две програмски активности на Црвениот крст на град Скопје т.е. програмата за лица во трето доба, каде се поттикнува тие да негуваат активно стареење преку волонтерски активности и пунктот за бездомници кои функицонира секој вторник и петок за бездомниците во градот Скопје.

Пунктот за бездомници е поддржан од страна на Град Скопје, а програмата за лица во трето доба покрај Градот Скопје е поддржана од Австрискиот Црвен крст, компанијата ЕВН Македонија и Даути компанијата.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.