Пребарувај по датум:
2016-12-06

Еднодневни ЦКА-ПХВ обуки по ООЦК

После спроведувањето на дисеминациските сесии младинците се поканети да присуствуваат на ЦКА-ПХВ еднодневните обуки кои ги држат ЦКА-ПХВ обучените инструктори, од ЦКА-ПХВ колегиумот на инструктори, во нивната ООЦК. Младинците во текот на оваа еднодневна обука учат како да ги препознаат потребите на заедницата во која што живеат, како да лоцираат проблем и истиот да го анализираат, како да изработат проект за добровит на заедницата во која што живеат и како истиот соодветно да го документираат. Целата обука се спроведува на интерактивен начин со цел учесниците да ги добијат сите потребни активни занења за планирање и изведување на еден мал проект.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.