Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2016-11-16
На 14 септември, Црвен крст на град Скопје по осми пат ја организираше традиционалната крводарителска акција и собирна акција за прехранбени продукти во соработка со...
2016-07-18
Делегација од 8 члена од Црвен крст на Р.Македонија, лица кои се ангажирани во двата транзитни центри во Р.Македонија, беа во студиска посета на Р.Србија...
2016-06-23
Црвениот крст на град Скопје, со поддршка на град Скопје подготви акционен план кој опфаќа теренски активности во насока на справување со евентуални топлински бранови....
2016-06-22
На 20 Јуни во организација на Црвен крст на град Скопје, под мотото‪ #‎WithRefugees беа реализирани повеќе активности во Зоолошка градина - Скопје,ТЦ Табановце - Куманово...
2016-06-14
Под мотото  Крвта не спојува сите нас- Сподели живот, дарувај крв!, Црвениот крст на РМ, Црвен крст на град Скопје во соработка со Институтот за Трансфузиона...
2016-06-06
Црвен крст на град Скопје во соработка со Министерство за труд и социјална политика, ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа – Скопје со поддршка на...
2016-05-30
Циклус 2016 година-Црвен крст на Р.Македонија Од 27 до 29 мај во центарот Солферино во Струга се одржа втората финална работилница во рамките на програмата ЦКА-ПХВ....
2016-05-09
Во месец мај се сумираат резултатите во рамките на програмата ЦКА-ПХВ. Минатиот викенд, од 06-08 мај во Струга се реализираше подготвителна работилница на која учествуваа...
2016-05-02
Во рамките на проектот за поддршка и социјализација на деца и младинци со посебни потреби поддржан од а.д. Комерцијална банка, Црвен крст на град Скопје...
2016-04-07
Во период од 05 до 07 април се одржаа четири дисеминациски сесии за тимовите ангажирани во прифатниот центар за мигранти и бегалци-Табановце. Целта беше едукација...
2016-03-07
Црвен крст на град Скопје, традиционално, се придружува кон хуманата иницијатива на организацијата Животна искра во пресрет на денот на жената 8-ми Март. Веќе години на...
2016-03-02
Проект: „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“ Во периодот од 19 февруари до 1 март, на територијата на...
2016-02-21
Во период од 18 до 19 февруари се одржаа три дисеминациски сесии за тимовите ангажирани на терен во Гевгелија. Целта беше едукација за историјатот и...
2016-02-21
Црвениот крст на град Скопје во месец февруари по втор пат организираше дистрибуција на 30 пакети со прехрамбени прозиводи на компанијата Пекабеско. Истите се обезбедија...
2016-01-26
Традиционално, на 25.01.2016 година, по дванаесети пат беше организирана голема крводарителска акција посветена на големиот хуманист Тоше Проески во знак на одбележување на неговиот роденден....
2016-01-25
Медицинските тимови на Тимот за одговор при катастрофи минатат година постојано беа на терен со цел медицински обезбедување на настани организирани од страна на градот...
2016-01-21
Црвениот крст на град Скопје веќе неколку години има одлична соработка со Јапонска фондација ISC од Токио. Ова година претставници на копманијата го посетија главниот...
2016-01-21
Традиционално Црвениот крст и ова година се вклучи  давање поддршка во организација на верскиот настан Богојавление Водици.Централниот настанот се оддржа на мостот Слобода  на која ...
2016-01-17
Во рамките на активностите поддржани од Комерцијална банка Клуб на млади при Црвен крст на град Скопје традиционално организираа василичарско дружење  во центарот за церебрална...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.