Пребарувај по датум:
2016-02-21

ПЕКАБЕСКО ДОНИРАШЕ ПАКЕТИ СО ХРАНА ЗА СОЦИЈАЛНО ЗАГРОЗЕНИ СЕМЕЈСТВА

Црвениот крст на град Скопје во месец февруари по втор пат организираше дистрибуција на 30 пакети со прехрамбени прозиводи на компанијата Пекабеско. Истите се обезбедија во рамки на фејсбук кампањата на Пекабеско “Секој твој лајк помага“.

Дистрибуцијата се одржа во просториите на Даре Џамбаз, каде што дојдоа 26 семејства во ризик за да ги подигнат своите донации, а дел од дистрибуцијата беше реализирана на терен, односно беа посетени 4 семејства во нивните домови каде што им беа донирани пакети со храна од тимот на Пекабеско.

Од компанијата велат дека оваа акција е одлично прифатена од Facebook заедницата и ќе продолжи да се спроведува и во иднина. Тие се надеваат дека оваа континуирана општествено одговорна акција на Пекабеско ќе биде поттик и за други компании да иницираат активности со кои ќе помогнат на заедницата кога тоа е најпотребно.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.