Пребарувај по датум:
2018-12-18

Поддршка за заедницата

Мобилниот тим Липково при Црвен крст на град Скопје во рамки на активностите во липковскиот крај, покрај редовната хуманитарна асистенција на ирегуларната миграција, спроведе и низа активности со цел јакнење на свеста кај младата популација и дистрибуција на семејни пакети храна за ранливото население од с. Лојане и Ваксинце.

Во духот на одбележувањето на традиционалните календарски активности на Црвениот крст, медицинските тимови во СДУ Исмет Јашари одржаа предавања за борба против зависности, како и за заштита од ХИВ/СИДА, со што предавањета беа заокружени со едукативн работилница и за учениците од ООУ Рилиндја во с.Лојане и учество на младите волонтери од истоименото училиште во новогодишното украсување во рамки на Светскиот ден на волонтерството.

лица.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.