Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2018-10-28
Црвениот крст на град Скопје секоја година традиционално се посветува на одбележување на Неделата на борба против Шеќерната болест (10 – 16 октомври). За таа...
2018-10-28
Црвениот крст на град Скопје секоја година традиционално се посветува на одбележување на Неделата на борба против Шеќерната болест (10 – 16 октомври). За таа...
2018-10-28
Со цел подигнување на свеста за опасноста од трговија со луѓе и одбележување на 18 Октомври - Европски ден за борба против трговија со луѓе,...
2018-10-28
Со цел подигнување на свеста за опасноста од трговија со луѓе и одбележување на 18 Октомври - Европски ден за борба против трговија со луѓе,...
2018-10-28
Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид - Црвен крст на град Скопје, на 16 Октомври 2018 година, во период од...
2018-10-28
Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид - Црвен крст на град Скопје, на 16 Октомври 2018 година, во период од...
2018-10-28
По повод светскиот ден на бездомништвото-10ти октомври, во пунктот за бездомници-Момин Поток пригодно се одбележи денот со ручек дониран од приватно лице, и се додели...
2018-10-28
По повод светскиот ден на бездомништвото-10ти октомври, во пунктот за бездомници-Момин Поток пригодно се одбележи денот со ручек дониран од приватно лице, и се додели...
2018-10-04
Во рамки на Твининг програмата помеѓу Telemark Røde Kors и Црвениот крст на град Скопје, 18 претставници-волонтери и стручна служба,во периодот од 28 септември до 01 октомври...
2018-10-04
Во рамки на Твининг програмата помеѓу Telemark Røde Kors и Црвениот крст на град Скопје, 18 претставници-волонтери и стручна служба,во периодот од 28 септември до 01 октомври...
2018-10-04
Пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје кој се наоѓа на територија на општина Карпош, беше посетен од страна на градоначалникот на општина...
2018-10-04
Пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје кој се наоѓа на територија на општина Карпош, беше посетен од страна на градоначалникот на општина...
2018-10-04
Сертифицирана обука за негувател/ка на стари и немоќни лица повторно започнува од Октомври Се повикуваат сите заинтересирани лица кои сакаат да посетуваат обука и да...
2018-10-04
Сертифицирана обука за негувател/ка на стари и немоќни лица повторно започнува од Октомври Се повикуваат сите заинтересирани лица кои сакаат да посетуваат обука и да...
2018-10-04
ЦКГС преку дневните центри за стари лица, а во соработка со ЦКРМ го одблежа Светскиот ден на старите лица. Овој пат акцент се стави на...
2018-10-04
ЦКГС преку дневните центри за стари лица, а во соработка со ЦКРМ го одблежа Светскиот ден на старите лица. Овој пат акцент се стави на...
2018-09-28
Центарот за поддршка на лица со оштетен вид – Црвен крст на град Скопје, на 26 Септември 2018 година, во период од 11:00 – 13:30...
2018-09-28
Центарот за поддршка на лица со оштетен вид – Црвен крст на град Скопје, на 26 Септември 2018 година, во период од 11:00 – 13:30...
2018-09-28
Клуб на млади при Црвен крст на град Скопје организираше забава по повод вселување на корисниците во новиот центар за церебрална парализа. Покрај корисниците од...
2018-09-28
Клуб на млади при Црвен крст на град Скопје организираше забава по повод вселување на корисниците во новиот центар за церебрална парализа. Покрај корисниците од...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.