Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2018-11-14
Во периодот од 09-11 ноември во Солферино, Струга се одржа тренинг/обуката Проценка и логистика на Тимот за одговор при катастрофи. На истата учествуваа вкупно 39...
2018-11-14
Во периодот од 09-11 ноември во Солферино, Струга се одржа тренинг/обуката Проценка и логистика на Тимот за одговор при катастрофи. На истата учествуваа вкупно 39...
2018-11-14
Црвен крст на град Скопје е добитник на плакета од страна на ЈЗУ Геронтолошки  Завод ,,13 Ноември“ Скопје за долгогодишна и успешна соработка. Двете институции...
2018-11-14
Црвен крст на град Скопје е добитник на плакета од страна на ЈЗУ Геронтолошки  Завод ,,13 Ноември“ Скопје за долгогодишна и успешна соработка. Двете институции...
2018-11-14
Вработените и волонтерите од Црвен крст на град Скопје како и граѓани –поединци, изминатиот месец започнаа акција во соработка со Колективниот постапувач Нула Отпад ....
2018-11-14
Вработените и волонтерите од Црвен крст на град Скопје како и граѓани –поединци, изминатиот месец започнаа акција во соработка со Колективниот постапувач Нула Отпад ....
2018-11-14
Младите од Клубот на млади на Црвен крст на град Скопје блеснаа на 02 Ноември во изведна на претставата “ Театар во визба” под диригентската...
2018-11-14
Младите од Клубот на млади на Црвен крст на град Скопје блеснаа на 02 Ноември во изведна на претставата “ Театар во визба” под диригентската...
2018-11-14
Здружението HORUS Macedonia на 26 октомври, на свечен настан во х. Континентал – Скопје, ги додели годишните Награди за филантропија ОКО за 2017 година. Оваа година, Црвен...
2018-11-14
Здружението HORUS Macedonia на 26 октомври, на свечен настан во х. Континентал – Скопје, ги додели годишните Награди за филантропија ОКО за 2017 година. Оваа година, Црвен...
2018-11-14
По повод одбележување на светскиот ден за борба против  гладта - 16 октомври, со цел подигање на општествената свест за донирање на храна на оние...
2018-11-14
По повод одбележување на светскиот ден за борба против  гладта - 16 октомври, со цел подигање на општествената свест за донирање на храна на оние...
2018-11-14
Во рамкте на прокетот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град Скопје во програмските...
2018-11-14
Во рамкте на прокетот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град Скопје во програмските...
2018-10-28
Во период од 22-25.10.2018г. во едукативниот и рекреативен центар „Солферино” во Струга се реализираше петта Чи конг работилница. На работилницата учествуваа 15 корисници од дневниот...
2018-10-28
Во период од 22-25.10.2018г. во едукативниот и рекреативен центар „Солферино” во Струга се реализираше петта Чи конг работилница. На работилницата учествуваа 15 корисници од дневниот...
2018-10-28
Во рамките на Центарот за поддршка за лица со оштетен вид - Црвен крст на град Скопје на 25.10.2018 година во ДУРДМОВ “Димитар Влахов”, се...
2018-10-28
Во рамките на Центарот за поддршка за лица со оштетен вид - Црвен крст на град Скопје на 25.10.2018 година во ДУРДМОВ “Димитар Влахов”, се...
2018-10-28
Волонтерите на Црвен крст на град Скопје заедно со корисниците од дневниот центар за церебрална парализа Капиштец и нивните родители како и секогаш имаа одлично...
2018-10-28
Волонтерите на Црвен крст на град Скопје заедно со корисниците од дневниот центар за церебрална парализа Капиштец и нивните родители како и секогаш имаа одлично...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.