Пребарувај по датум:
2018-10-28

Петта Чи конг работилница на Дневниот центар за стари лица

Во период од 22-25.10.2018г. во едукативниот и рекреативен центар „Солферино” во Струга се реализираше петта Чи конг работилница. На работилницата учествуваа 15 корисници од дневниот центар за стари лица. Работилницата е реализирана со цел да се усогласи, фокусира и посвети само на подобрување на техниката на вежбање Чи конг, да се мотивираат старите лица за понатамошно вежбање и социјализираат.     Чи конг активноста е една од најважните континуирани активности на дневниот центар за стари лица и партиципираат 104 корисници под менторство на тренер и волонтер Роже Доан Ван Хај. Со учество во оваа активност лицата во трето доба го подобруваат нивнот физичко и ментално здравје, се социјализираат, го практикуваат активното стареење и заедничко дружење.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.