Пребарувај по датум:
2018-12-18

Кампања „Среќна и безбедна 2019 година – петардите не се играчки“

Пред платото на Сити мал , волонтерите на Црвениот крст на град Скопје и СВР Скопје симулира укажување на прва помош на повредени деца при експлозија на пиротехнички средства во рамки на кампања „Среќна и безбедна 2019 година – петардите не се играчки“.

Целта на оваа кампања во која зедоа учество 10 волонтери е да се подигне јавната свест кај сите граѓани со акцент на младите за безбедна прослава на претстојните празници. Пиротехничките средства придонесуваат и за дополнително загадување на животната средина, но пред сѐ тие се закана за нашата лична безбедност.

Вежбите ќе продолжат и во училишта на територија на град Скопје.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.