Пребарувај по датум:
2018-12-18

Одбележување на светскиот ден на лица со попреченост

Црвен крст на град Скопје во соработка со дневниот центар за лица со церебрална парализа го одбележа 3 декември – Светскиот ден на лица со попреченост. Бројни пријатели , поддржувачи беа присутни во ресторан Umbrella и со многу музика и добра забава за која се погрижија учениците од средното музичко училиште Илија Николовски – Луј придонесоа корисниците на дневниот центар и нивните родители да имаат незаборавни мигови. Исто така со голема торта се прослави и 13от роденднен на центарот. Оваа активност е една од многуте активности кои младите на Црвен крст на град Скопје ги имплементираат преку годишна програма во рамките на проектот за поддршка и социјализација на лица со посебни потреби поддржан од Комерцијална банка. 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.