Пребарувај по датум:
2017-11-10

ЦКА-ПХВ финална работилница

Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид имплементиран од страна на Црвен крст на град Скопје како дел од „Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за деца со пречки во видот“ се реализираше ЦКА-ПХВ финална работилница адаптирана за лицата со оштетен вид во едукативниот и рекреативен центар „Солферино“ – Струга од 3 до 5 Ноември.

Корисниците на центарот учествуваа во ПХВ програма со изработка на мали проекти за добробит на заедницата. По завршување на проектите, корисниците беа наградени со учество на ПХВ финална работилница. На работилницата учесниците ги презентираа своите проекти, учествуваа во различни вежби, организираа “ТВ Шоу” на кое сите дадоа свој придонес во изведување на драма, музички точки и сл. Активно се вклучија во дискусиите по секоја реализирана вежба со давање на позитивни примери за доброто на заедницата. Целта на оваа финална работилница беше да ги мотивираме младите кои учествуваа во изработка на овие проекти да продолжат понатаму да вложуваат во себе и да волонтираат за добробит на заедницата, а на тој начин да ги регрутираме како волонтери во Црвен крст на град Скопје.

Центарот за поддршка на лица со оштетен вид и понатаму ќе продолжи со изработка на мали проекти за добробит на заедницата заедно со учениците од училиштето ДУДРМОВ „Димитар Влахов” и корисниците на Центарот за поддршка на лицата со оштетен вид во рамките на ЦКА-ПХВ програмата.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.