Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2017-11-07
Црвен крст на град Скопје, преку Клубот на млади, се приклучи во глобалната иницијатива за борба против трговија со луѓе и одбележување на светскиот ден...
2017-11-07
Во периодот од 24-28.10,2017г. Престставник од Црвен крст на град Скопје беше на студиска посета во Полска. Целта на студиската посета беше да се разменат...
2017-11-07
Како дел од активностите во рамки на проектот за Социјализација на деца и млади со посебни потреби поддржан од а.д. Комерцијална банка, во Центарот за...
2017-11-07
Центарот за поддршка на лица со оштетен вид на Црвен крст на град Скопје во периодот од 30.09 до 21.10.2017 година активно се вклучи во...
2017-11-07
ЦРВЕН КРСТ НА ГРАД СКОПЈЕ И ДРЖАВНА ЛОТАРИЈА НА МЕКЕДОНИЈА ВО ЗАЕДНИЧКА АКЦИЈА ЗА ПОМОШ НА ДЕЦАТА СО ОШТЕТЕН ВИД Црвен крст на град Скопје...
2017-10-16
По повод светскиот ден на бездомништвото, на 10ти октомври во 10:00 часот во Пунктот за бездомници во Момин Поток се организираше настан со богат и...
2017-10-16
Обуки за негователки за стари немоќи лица од ИПА проектот „Креирање на можности за нови вработувања на жената“ По завршување на процесот на селекција на...
2017-10-16
Клуб на млади при Црвен крст на град Скопје, во просториите на Музеј на град Скопје организираше настан-одбележување на традиционалната „Недела на промоција на хумани...
2017-10-16
Црвен крст на град Скопје и Црвен крст Нинберг имаат меѓусебна заедничка соработка во изминатите години. Оваа соработка во 2017та година продуцираше студиски посети во...
2017-10-04
Одбележан Светскиот ден на старите лица на тема: ,,Чекор напред во стандардизација на социјалните сервиси за лица во трето доба"     Вчерашниот ден во Црвениот...
2017-10-04
Петта Чиконг работилница и прва ликовна колонија на Дневниот центар за стари лица   Во период од 25-28.09.2017г. во едукативниот и рекреативен центар „Солферино” во...
2017-09-27
Во рамките на проектот за поддршка и социјализација на лица со посебни потреби, Црвен крст на град Скопје во соработка со ЈСП организираше прошетка низ...
2017-09-27
ВОЛОНТЕРИТЕ НА ЦРВЕН КРСТ НА ГРАД СКОПЈЕ ПОСТАВИЈА ИНФОРМАТИВНИ ТАБЛИ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА БЕЗБЕДНОСТА НА УЧЕНИЦИТЕ ВО ДУРДМОВ ,,ДИМИТАР ВЛАХОВ“ Во рамките на проектот на...
2017-09-27
ПХВ неделата со одлука на ИО на ЦКРМ се одбележува од 2012 година и тоа од 21 до 27 септември и е дел од традиционалниот...
2017-09-27
Проект: ,,Проeкт на УСАИД и ЛЦИФ за деца со пречки во видот“ Имплементатор на Центар за поддршка на лица со оштетен вид: Црвен крст на...
2017-09-15
,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“ од Амбасада на Р.Словачка за Црвен крст на град Скопје Црвениот крст...
2017-09-15
Деветата Крводарителска и прехранбено собирна акција организирана во соработка со Американската амбасада заврши со одлични резултати. Рекордни 376 крводарители даруваа крв и на тој начин...
2017-09-15
Секоја година милиони лица се соочуваат со повреди или ги губат нивните животи во несреќи кои настануваат во домот. Oваа година мотото под кое ќе...
2017-09-15
Работилница за здравствена превенција на Мировен Корпус и Црвен крст на град Скопје Во периодот од 29-31.08.2017 во центарот за едукација Солферино, Струга се реализираше...
2017-08-24
(Твининг проект) Во периодот од 6.08 до 12.08 тројца волонтери и две лица од стручната служба на Црвен крст на град Скопје учествуваат на летен...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.