Пребарувај по датум:
2017-10-16

Недела на промоција на хумани вредности

Клуб на млади при Црвен крст на град Скопје, во просториите на Музеј на град Скопје организираше настан-одбележување на традиционалната „Недела на промоција на хумани вредности“, следејќи ги насоките на ЦКА ПХВ програмата. На настанот се прикажаа претходно подготвените реклами за активностите на Црвен крст, а младинците чии раскази од конкурсот за краток расказ и фотографија на тема „Промоција на различности“ беа прогласени за најдобри од формираната комисија, ги прочитаа пред присутните. Исто така преку пантомима беше прикажана приказна за култура и различности, а младите од Црвен крст како позитивен пример во различни ситуации. На самиот крај младинците кои изработуваа мали ПХВ проекти како и професори, донатори и поддржувачи кои веруваа во нивната хумана идеја и ентузијазам ги добија своите благодарници. На овој начин го уваживме нивниот труд, но и ги мотивираме да продолжат да волонтираат во редовите на организацијата.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.