Пребарувај по датум:
2017-11-07

ЦРВЕН КРСТ НА ГРАД СКОПЈЕ И ДРЖАВНА ЛОТАРИЈА НА МЕКЕДОНИЈА ВО ЗАЕДНИЧКА АКЦИЈА ЗА ПОМОШ НА ДЕЦАТА СО ОШТЕТЕН ВИД

ЦРВЕН КРСТ НА ГРАД СКОПЈЕ И ДРЖАВНА ЛОТАРИЈА НА МЕКЕДОНИЈА
ВО ЗАЕДНИЧКА АКЦИЈА ЗА ПОМОШ НА ДЕЦАТА СО ОШТЕТЕН ВИД

Црвен крст на град Скопје во соработка со Државна Лотарија на Македонија организира акција за прибрање на средства за набавка на звучни апаратчиња за мерење на шеќер во крвта за децата со оштетен вид. Преку игрите на среќа граѓаните на поставениот штанд на плоштадот Македонија можат да донираат за оваа цел. Преку оваа активност се прави и подигање на јавната свест во делот на здравствената превенција и т.н. “шеќерна“ болест а, во рамките на кампањата на ЦКГС – Животот е убав под 7. За поддршка на акцијата сите заинтересирани можат да се вклучат до 15ти ноември од 10-17ч на плоштадот Македонија каде волонтерите на Клуб на млади на ЦКГС информираат за акцијата.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.