Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2017-08-10
Црвениот крст на град Скопје во соработка со МВР –Гранчена полиција, на ден 25.07.2017  спроведоа заедничка показна вежба  Укажување Прва помош на повреден македонски граѓанин...
2017-08-10
Традиционална Крводарителска акција „За Скопје со љубов. Дарувај крв - Биди хуман“ Црвен крст на град Скопје во соработка со Институтот за Трансфузиона Медицина, традиционално,...
2017-08-10
По повод ДЕНОТ НА СОЛИДАРНОСТ 26ти ЈУЛИ, Црвен крст на град Скопје свечено го отвори проширениот капацитет на Пунктот за бездомници во Момин Поток. Пунктот...
2017-08-10
Во период од 5 до 9 Јули 2017 година, во Нови Сад на Петроварадинската тврдина се оддржа фестивалот EXIT, на кој земаа учество двајца волонтери...
2017-08-10
Како резултатат на соработката на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид на Црвен крст на град Скопје со училиштето „Димитар Влахов“ двајца волонтери...
2017-07-17
Во насока на психосоцијална поддршка на деца со вродени срцеви аномалии, Црвен крст на град Скопје и Специјализирана болница по хирушки болести Жан Митрев во...
2017-07-17
Во рамки на проект „Креирање на можности за нови вработувања на жената“, имплементиран од страна на Црвениот крст на Република Македонија во партнерство  со Здружението...
2017-07-17
Во рамките на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид при Црвен крст на град Скопје во летниот период се организираат часови по пливање...
2017-07-17
Обуките за занаети и обуките за личен раст и развој во изминатата година беа дел од секојдневието на 35 лица долгорочно невработени во рамки на...
2017-07-17
Во рамките на проектот „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“ при Црвен крст на град Скопје, во дневниот...
2017-07-17
Во рамки на програмата за збратимување со Телемарк Црвен крст од Норвешка која започна во 2016 година, се одржа тридневна работилница во х. Солферино Струга....
2017-07-17
Заедничка работилница на корисниците на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид при Црвен крст на град Скопје, УСАИД и Универзитет на Југоисточна Европа...
2017-07-17
Црвен крст на град Скопје во рамките на програмските активности по Прва помош оваа година по деветти пат организираше натпревар по Прва Помош во категоријата...
2017-07-17
Се оддржа 7-ма по ред манифестација-ПХВ пехар, кој има за цел промоција на програмата и на младите од онаа Општинска организација на Црвен крст који...
2017-07-17
Во пресрет на празникот Рамазан Бајрам, Црвен крст на град Скопје во соработка со Скопје City Mall, иницира активност за помош на социјално ранливи деца...
2017-06-01
Во рамките на Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за деца со пречки во видот, во Центарот за поддршка на лица со оштетен вид при Црвен...
2017-06-01
Прва ПХВ финална работилница-2017 година Изминатиот викенд, 12 до 14 мај, во Струга во центарот Солферино се одржа првата ПХВ финална работилница. 50 младинци, 8...
2017-06-01
Дисеминациска сесија во рамките на недела на Црвениот крст Во рамките на проектот „ Училишните клубови за едукација и превенција на Црвен крст на град...
2017-06-01
Меморандум за соработка со Црвен крст на град Нови Сад Потпишан меморандум за соработка На 12 и 13 мај, делегација од Црвен крст на град...
2017-05-18
Меморандум за соработка со Црвен крст на град Нови Сад ПотпишанмеморандумзасоработкаНа 12 и 13 мај, делегацијаодЦрвенкрстнаградНовиСадпредводенаодд-рБратољубБркљача- претседател, г. ДраганЛазиќ–секретаричленнаИзвршниотодборг. ДемоБериша , остварипосетанаЦрвенкрстнаградСкопје. Ворамкитенаистатабешепотпишанмеморандумзасоработкапомеѓудветеорганизации. Насредбата, СекретаротнаЦрвенкрстнаградСкопјеСузанаТ....
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.