Пребарувај по датум:
2017-06-01

Меморандум за соработка

Меморандум за соработка со Црвен крст на град Нови Сад

Потпишан меморандум за соработка На 12 и 13 мај, делегација од Црвен крст на град Нови Сад предводена од д-р Братољуб Бркљача- претседател, г. Драган Лазиќ –секретар и член на Извршниот одбор г. Демо Бериша , оствари посета на Црвен крст на град Скопје. Во рамките на истата беше потпишан меморандум за соработка помеѓу двете организации. На средбата, Секретарот на Црвен крст на град Скопје Сузана Т. Пауновска го истакна значењето на вакви иницијативи, во насока на унапредување на работата. Во текот на оваа посета, разменети беа искуства од работењето на двете организации, а посетени беа и Дневниот центар за крводарителство, Дневниот центар за стари лица, продавницата за половна облека „Копче“, магацинските простории на Црвен крст на РМ и Црвен крст на град Скопје, пунктот за бездомини како и планинско спасителната станица во објектот „Даре Бомбол“ на средно Водно. Делегацијата оствари посета и со генералниот секретар во просториите на Црвен крст на РМ.

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.