Пребарувај по датум:
2017-07-17

Заедничка работилница на корисниците на Центарот….

Заедничка  работилница на корисниците на Центарот....

Заедничка работилница на корисниците на Центарот за поддршка на лица со оштетен вид при Црвен крст на град Скопје, УСАИД и Универзитет на Југоисточна Европа

                На 13.06.2017 Центарот за поддршка на лица со оштетен вид при Црвен крст на град Скопје, го посети г-динот Мајкл Капобианко офицер за договори на УСАИД. При посетата на г-дин Мајкл му беа презентирани целите, активностите и резултатите од шестмесечната имплементација на проектот. Воедно, беше реализирана и наменска работилница за 20 учеснициа учество земаа стручни соработници од Центарот за поддршка на лица со оштетен вид, соработниците од Универзитетот на Југоисточна Европа, корисниците на Центарот, родителите на слепите и слабовидни лица и волонтерите при Центарот. Целите на работилницата беа да се прикажат потребите на лицата со оштетен вид и да се укаже поддршката која ја пружа Центарот, да се акцентираат и промовираат идните активности и да се презентираат позитивните примери во нашата заедница, при што ќе се мотивираат лицата со оштетен вид да ги оставарат своите цели и соништа.

Центарот за поддршка на лица со оштетен вид при Црвен крст на град Скопје се реализира во рамките на Проектот на УСАИД и ЛЦИФ за деца со пречки во видот.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.