Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2017-03-06
Црвениот крст на град Скопје го отвора вториот Училишен клуб за едукација и превенција во СУГС „Шаип Јусуф“, во новото средно училиште во општината Шуто...
2017-03-06
Црвен крст на град Скопје ја промовира Првата помош и континуирано спроведува обуки по Прва помош за сите заинтересирано нo и за работни организации согласно...
2017-03-01
Клуб на млади на Црвен крст на град Скопје во соработка со Совет на млади на Американска амбасада и средното музичко училиште Илија Николовски –...
2017-02-27
На 23 февруари се одржаа дисеминациска сесија за новите волонтери, практиканти и и ново ангажирани лица во редовните на Црвен крст на град Скопје. Целта...
2017-02-17
По завршување на првите ПХВ обуки од страна на обучени дисеминатори следуваа вторите обуки за истите младинци во секоја Општинска организација на Црвен крст. ПХВ...
2017-02-07
Обуката за тренери на тема „Здраво Стареење“ беше организирана од страна на Црвениот крст на Црна Гора, во соработка со Меѓународната Федерација на здруженијата на...
2017-02-07
Во рамките на „Проект на УСАИД и ЛЦИФ за деца со пречки во видот“ имплементиран од страна на Црвен крст на град Скопје, во просториите...
2017-02-07
Претставници на Црвен крст на град Скопје во периодот од 24 до 28 јануари престојуваа во градот Скиен кој се наоѓа во областа Телемарк, Норвешка....
2017-02-07
На 25 јануари во домот на АРМ Скопје, се одржа традиционалната крводарителска акција во чест на нашиот Тоше Проески. 424 лица даруваа крв а најголемиот...
2017-02-07
На 20 и 23 јануари се организираа обуки за ПХВ дисеминатори во рамките на овогодишниот ПХВ национален циклус. Дисеминаторите се запознаа со моделот, со обврските...
2017-02-07
Обука за ПХВ инструктори Со започнување на новата година започнува и новиот ПХВ циклус, во кој и ова година ќе бидат реализирани 150 обуки и...
2017-01-18
Поддршка за бездомните лица Пунктот за бездомници на Црвен крст на град Скопје лоциран во Момин Поток функционира од 2008 година со поддршка на градот...
2017-01-18
По повод новогодишните празници на 30-ти Декември, Градоначалникот на град Скопје, г-дин Коце Трајановски, го посети Пунктот за бездомници на Црвен крст во Момин Поток...
2017-01-18
Споделувањето на празнична атмосфера, насмевките, посветеноста, радоста и искрените желби со корисниците, се се она што може да се почувствува во просориите на Црвен крст...
2017-01-10
Волшебна елка на желби На 05.12.2016г. децата од зрижувачки семејства ги запишаа своите новогодишни желби и заедно со волонтерите на Црвениот крст на град Скопје...
2017-01-10
„Да споделиме радост“ Заедничка хуманитарна акција на ЕВН Македонија и Црвен крст Црвениот крст на Република Македонија во соработка и со поддршка на ЕВН Македонија...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.