Пребарувај по датум:
2017-03-01

Љубовни ноти

Клуб на млади на Црвен крст на град Скопје во соработка со Совет на млади на Американска амбасада и средното музичко училиште Илија Николовски – Луј го организираа хуманитарниот концерт со наслов Љубовни ноти. Истиот има за цел да ја промовира музиката и хуманоста. Оваа година учениците од средното музичко училиште и пејачката Јана Бурчевска со своите прекрасни изведби успеаа да го задржат вниманието на публиката но и да придонесат целиот настан да помине во пријатна и опуштена атмосфера. Со собраните средства на 8-ми март, во соработка со здружението “Животна искра”, младите ќе ги посетат пациентките оперирани од канцер на клиниката на Онкологија и торакална хирургија и ќе им бидат подарени мали подароци во знак на поддршка кон нивната борба со ова заболување.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.