Пребарувај по датум:
2017-02-07

Обука за тренери „Здраво Стареење„ Јануари 2017

Обуката за тренери на тема „Здраво Стареење“ беше организирана од страна на Црвениот крст на Црна Гора, во соработка со Меѓународната Федерација на здруженијата на Црвениот крст и Црвената полумесечина(IFRC), од 17 до 19 Јануари 2017, во Домот на Солидарноста во Сутоморе, Црна Гора.

Учесниците на тродневната обука беа вработени и волонтери од областа на социјална и здравствена дејност од повеќе земји: Србија, Македонија, Хрватска, Бугарија, Белорусија, Ирак, Монголија, Грузија, Ерменија, Аргентина, Албанија, Словенија и Црна Гора. Во текот на овие три дена учесниците имаа прилика да слушнат нешто повеќе за глобалниот тренд на убрзано стареење, за превенција на социјална изолација, непреносливи болести, спречување на чести паѓања кај стари лица, придобивките од физичка активност, здрава исхрана, учење во текот на целиот живот и промена однесување.

Идејата е преку реализација на повеќе работилници да се влијае не само на старите, туку и на младата популација така што би се зголемила свеста за вредноста на донесување одлуки во тој период кои имаат последици во староста (пушење, конзумирање на големи количини алкохол, нередовна или нездрава исхрана, физичка неактивност).

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.