Пребарувај по датум:
2017-01-10

„Да споделиме радост“

„Да споделиме радост“
Заедничка хуманитарна акција на ЕВН Македонија и Црвен крст

Црвениот крст на Република Македонија во соработка и со поддршка на ЕВН Македонија и оваа година по шести пат организираше заедничка хуманитарна акција „Да споделиме радост“.

Црвениот крст на град Скопје, на 28.12.2016 год. организираше заеднички Новогодишен настан за 150 деца со посебни потреби, деца со воспитно социјални проблеми и деца од ранливи категории семејства во просториите на Кинотека на Македонија. За сите нив Кинотеката овозможи кино проекција на 3Д анимиран филм, наменет токму за нив.

За комплетна дружба и предновогодишна радост на децата се погрижи и Дедо Мраз кој заедно со претставниците на ЕВН Македонија, Црвен крст на град Скопје и волонтерите од клуб на млади на Црвен крст на град Скопје, ги доделија слатките подароци-пакетчиња.

 

{gallery}front-page/radost{/gallery}

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.