Пребарувај по датум:
2017-10-04

Одбележан Светскиот ден на старите лица

Одбележан Светскиот ден на старите лица на тема: ,,Чекор напред во стандардизација на социјалните сервиси за лица во трето доба” 
  

Вчерашниот ден во Црвениот крст на град Скопје помина во знакот на лицата во трето доба т.е. на темата ,,Чекор напред во стандардизација на социјалните сервиси за лицата во трето доба” се одбележа Светскиот ден на старите лица 1ви Октомври. По тој повод беше органозирана прес конференција на која свое обраќање имаа: г-дин.Безак – Амбасадор на Р.Словачка во РМ, г-ѓа. Сајкова – Директор за Маркетинг и комуникации во Шпарекасе банка, г-дин.Крес – Претставник на делегација од Цвен крст Нинберг и г-ѓа.Сузана Т.Пауновска – Секретар на ЦКГС. 
На отворената дискусија учество земаа повеќе лица во трето доба, волонтери и стручната служба на ЦК. ЦКГС овој ден го одбележа и со низа други активности како: ликовна колонија за лица во трето доба, чи конг семинар за стари лица, студиска посета од ЦК Нинберг и редовни посети од тимот на ЦК за 180 стари лица во домашни услови. Овие активности ЦКГС ги реализира во рамките на социјалниот сервис ,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови”, истиот е поддржан од Град Скопје, Шпаркасе банка, Амбасада на Р.Словачка во РМ и Албиз Фондација.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.