Пребарувај по датум:
2017-09-15

Мал грант за развој на социјалниот сервис

,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“

од Амбасада на Р.Словачка за Црвен крст на град Скопје

Црвениот крст на град Скопје и Амбасадата на Р.Словачка потпишаа договор за соработка т.е. доделување на мал грант за имплементација на социјалниот сервис ,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“. На настанот кој се оддржа во просториите на Амбасадата на Р.Словачка свое обраќање имаа Амбасадорот на Р.Словачка г-дин. Безак и Генералниот Секретар на Црвен крст на Р.Македонија г-дин.Саит Саити. Гратот го доделува Амбасадата на Р.Словачка на Црвениот крст на град Скопје кој преку своите тимови ќе опфати 180 стари лица во домашни услови со посети од страна на медицински сестри и волонтери и 3 дневни центри за активни стари лица. Грантот во висина од 10000евра ќе се реализра во период од 6 месеци а заеднички ќе биде организирана и кампања за одбележуање на Светскиот ден на старите лица 1ви октовмри и Неделата на грижа за стари лица во месец ноември.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.