Пребарувај по датум:
2017-11-25

СИТЕ СМЕ НИВНИ ДЕЦА

ЗАПОЧНА НЕДЕЛАТА НА ГРИЖА ЗА СТАРИ ЛИЦА

Под мотото СИТЕ СМЕ НИВНИ ДЕЦА, започна Неделата на грижа за стари лица 2017. Во дневниот центар за стари лица во ДХО Даре Џамбаз со почеток од 11ч се оддржа донаторска средба на која пристствуваше Министерката за Труд и Социјална Политика Мила Царовска, Илир Идризи – Директор на Албиз Фондацијата и претставници на Град Скопје. Свое обраќање имаа Министерката за Труд и Социјална Политика и Секретарот на Црвен крст на град Скопје г-ѓа.Сузана Т.Пауновска кои ги споделија резултатите од осум годишното функционирање на сервисите за стари лица на Црвен крст на град Скопје како и идните планови за развивање на услуги за лица во трето доба на национално ниво. На средбата присуствуаа кориснци на дневните центри за стари лица на ЦКГС, волонтерите на ЦК како и мобилните тимови на медицински сестри кои посетуваат стари лица во домашни услови. Исто така, денеска се организираше инфо пункт и пункт за здравствена превенција на територијата на општина Чаир. Исти и слични активности ќе бидат реалзирани во текот на целата недела, а во рамките на проектот ,,Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови“.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.