Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2021-11-12
На 11 ноември се оддржа #34CKAPHV онлајн работилница со наслов „Мамихлапинатапеи: непреводливите зборови како начин да запознаеме различни култури“. Работилницата ја реализираше  Илина Јакимовска професорка...
2021-11-10
На оваа линија постаратa популација има можност да разговара со доктори од ЦКГС и да се информира за прашања поврзани со КОВИД-19 вакцинацијата, најчести митови...
2021-11-09
Црвен крст на град Скопје, со поддршка на Општинската организација на Црвен крст Карпош традиционално се вклучува во одбележувањето на 13 Ноември преку организирање на крводарителската...
2021-11-08
Во рамките на социјалниот сервис „Дневен центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град Скопје на...
2021-11-05
На 04 ноември се оддржа #33CKAPHV онлајн работилница со наслов „Ефективна комуникација и соопштенија“. Истата беше реализирана од страна на ПХВ инструктор Вјоса Исмаили. Учествуваа...
2021-11-05
На барање  на ООУ “Ѓорѓија Пулевски  " –Аеродром,  на 05 ноември, се одржа симулациска вежба “Евакуација на ученици, повредени, персонал, во случај на земјотрес и...
2021-11-01
На  29 октомври се одржа ориентерска обука за нови волонтери кои сакаат да се вклучат во програмите на Црвениот крст на град Скопје. На обуката...
2021-10-29
Во текот на месец Октомври, Црвениот крст на град Скопје организираше еднодневни обуки по прва помош за потребите на Тимот за интервенции од Џонсон Мети...
2021-10-29
На 28.10.2021 се оддржа #32 ЦКА-ПХВ онлајн работилница со наслов „Важноста на информацијата, комуникацијата, процената, анализата и планирањето“ и истата ја држеше Љупчо Милковски од...
2021-10-26
Во рамките на социјалниот сервис „Дневниот центар за стари лица и центар за давање помош во домашни услови” при Црвен крст на град Скопје со...
2021-10-22
На 21.10.2021 се оддржа #31CKAPHV онлајн работилница со наслов „Стереотипи и демократија“. Истата беше реализирана од страна на ПХВ инструктор Весна Tерсиоска. Воведот го даде...
2021-10-22
Во рамки на заедничката хуманитарна акција за поддршка на ранливи категории, во изминатиов период поделени беа 700 пакувања со суплементи (минерали и витамини) и тоа...
2021-10-18
Во Oперативниот центар на ЦКРСМ за дел од активните волонтери на Црвен крст на град Скопје се организираше обука на тема ,, Водич за користење...
2021-10-15
На 14.10.2021 се оддржа #30 ЦКА-ПХВ онлајн работилница со наслов „Вештини во преговарање“. Работилницата ја оддржа ПХВ инструктор Мирослав Стојанов од Битола. Учествуваа 40 учесници,...
2021-10-15
По иницијатива на ООУ “Гоце Делчев  "– Центар,  на 07 октомври 2021  година, се одржа симулациона вежба “Eвакуација на ученици, повредени, персонал, во случај на...
2021-10-13
По најавата за пристигнување на нова група од 149 евакуирани лица од Авганистан, мобилните тимови на Црвен крст на град Скопје во соработка со петте...
2021-10-12
На 07.10.2021 се оддржа #29CKAPHV онлајн работилница со наслов „Конфликти - поим, видови и мирно разрешување на истите“. Работилницата ја оддржа ПХВ инструктор Сузана Т.Чурлиновска...
2021-10-06
На 01 октомври во Оперативниот центар на ЦКРСМ, се одржа обука поврзана со публикуваниот прирачник “Водич за користење на социјални медиуми” за волонтери и професионалци...
2021-10-04
По повод Меѓународниот ден на старите лица-1 октомври, Црвен крст на град Скопје организираше низа активнности со кои се одбележа и реотварањето на Дневните центри...
2021-10-04
И овој пат екипите на Црвениот крст на град Скопје со поддршка на Wizz Air Skopje Marathon 2021, Skopski Maraton. Повеќе од 40 лекари, парамедици,...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.