Пребарувај по датум:
2021-11-09

Крводарителската акција по повод 13 Ноември

Црвен крст на град Скопје, со поддршка на Општинската организација на Црвен крст Карпош традиционално се вклучува во одбележувањето на 13 Ноември преку организирање на крводарителската акција.

На 12 ноември (петок), од 9:00-17:00 часот, сите хумани граѓани кои сакаат да даруваат крв се добредојдени  во просториите на Дневниот центар за крводарување на Црвен крст на град Скопје во ДХО Даре Џамбаз.

Кон оваа акција, традиционално ќе се приклучат вработените и менаџментот од Рамстор, како уште една потврда за нивната општествено одговорна визија.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.