Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2021-02-05
Поради ниските температури во изминатиот период, пунктот за бездомници на Црвен крст, беше отворен во период од 31.12.2020 до 30.01.2021, или вкупно 16 дена. За...
2021-01-25
На 21.01.2021 за прв пат во рамките на Црвен крст на град Скопје започна со реализација  обуката за палијативна нега на изнемоштени лица. Со поддршка...
2021-01-22
Вчера вечер со почеток во 18.00 часот се оддржа првата ЦКА-ПХВ работилница за 2021 година. Со тоа се започна новиот ПХВ циклус кој оваа година...
2021-01-22
Обезбедување со облека на лица во социјален ризик е една од нашите цели која секојдневно ја реализираме. Во посета на ЈУ Специјален Завод -Демир Капија,...
2021-01-21
И оваа година, по седумнаесети пат, Црвен крст на град Скопје и ООЦК Центар во соработка со ИТМ ќе ја организираат традиционалната крводарителската акција во...
2021-01-18
Црвениот крст на град Скопје во рамки на акредитираната програма „Негувател/ка за помош и нега на стари лица и лица со попреченост“ на 12.01.2021 започна...
2021-01-15
Во просториите на Дневниот центар за дарување крв на Црвен крст на град Скопје, крв даруваа претседателот на РСМ г. Стево Пендаровски и неговиот син....
2021-01-12
Социјалниот сервис „Помагатели на ранливи целни групи на корисници“ при Црвен крст на град Скопје со поддршка од Град Скопје, на почетокот од новата, ги...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.