Пребарувај по датум:
2021-01-15

Позитивен пример во семејството и во заедницата

Во просториите на Дневниот центар за дарување крв на Црвен крст на град Скопје, крв даруваа претседателот на РСМ г. Стево Пендаровски и неговиот син. Претседателот на државата е редовен крводарител, кој преку својот личен пример е промотор на доброволното кродарителство. Неговиот син денес за прв пат даруваше крв, инспириран од позитивниот пример на неговиот родител, но и поттикнат од лична иницијатива и желба да стане дел од семејството дарители.

Претседателот на државата, по дарувањето крв оствари средба со генералниот сектретар на Црвен крст на РСМ д-р Саит Саити,  г. Звонко Васев, наш колега и воедно крводарител со остварени најдобри резултати во крводарување за минатата година и  директорот на ИТМ Др. Садула Усеини. На средбата претседателот доби информации за резултатите на полето крводарителство, предизвиците со кои се соочивме за време на пандемија со Ковид-19, одговорот на Националното друштво на пандемијата, со тековните активности на Црвен крст како и плановите за иднина.

Благодарност до претседателот г. Пендаровски и неговиот син Огнен кои направија хуман гест преку чинот на дарување крв кој значи спасени животи.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.