Пребарувај по датум:
2021-09-06

Дебрифинг сесии

Црвен крст на град Скопје во соработка со Комора на психолози на Р.Македонија, на 03.09.2021 реализираше вкупно 5 дебрифинг сесии наменети за пожарникари, припадници на МВР, волонтери на Црвен крст и претставници од ЈП Македонски Шуми, кои учествуваа во гаснењето на пожарите во Кочани, Берово и Делчево.

Психолошкиот дебрифинг е интервенција која се дава по преживеана траума. Од страна на 7 лиценцирани психолози, поддршка добија 46 лица.

Благодарност до ООЦК Берово, ООЦК Делчево, ООЦК Кочани, ООЦК Центар и ООЦК Кисела вода, како и противпожатните бригади од овие региони и МВР за логистичката поддршка, учеството и препознавањето на потребата од грижа за менталното здравје на службите кои секојдневно се грижат за граѓаните.

Црвениот крст и Комората на психолози ќе обезбедат и онлајн дебрифинг средба за оние кои кои поради состојбата со КОВИД-19, не беа во можност да учествуваат на средбите за психолошки дебрифинг.

Линиите за психолошка поддршка се отворени и за локалното население кое учествувало во гаснењето на пожарите.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.