Пребарувај по датум:

Архива од Г година

2010-07-16
Поради високите температуре, тимовите на Црвениот крст на град Скопје и денеска делеа минерална вода и информативно пропаганден материал како граѓаните да се заштитат од...
2010-07-09
Доделувањето на златниот ПХВ пехар за најуспешната ООЦК односно ООЦК која што изработила најголем број на проекти оценети со сонце полека но сигурно прераснува во...
2010-07-09
Црвениот крст на град Скопје и Студио модерна повторно ја продолжија заедничката хумана мисија. На 08.07.2010 година волонтерите на Црвен крст на град Скопје и...
2010-07-05
Со поддшка на ИФРЦ во рамките на клубот 25- клуб на млади крводарители, 20 млади од Црвен крст на град Скопје и ООЦК на територија...
2010-06-16
Мобилните тимови на Црвен крст на град Скопје секојдневно низ најфреквентните улици во градот, пред здравствените организации, автобуските станици и сл. делеа вода и информативно...
2010-06-14
Во рамките на програмата за подигање на свеста за значењето на првата помош и регрутирање на млади волонтери на Црвениот крст на 09.06.2010 година на...
2010-05-28
На 26 мај 2010 година (среда) под покровителство на градоначалникот на градот Скопје, Црвен крст на град Скопје ја одбележа 65-годишнината од своето формирање. По...
2010-05-14
Прославувањето на меѓународниот ден на Црвен крст и Црвена полумесечина со организирање на финалната ЦКА-ПХВ работилница токму на овој датум веќе одамна прерасна во традиција....
2010-05-11
И оваа година Црвениот крст на град Скопје беше донатор на Скопскиот  маратон со учество на 4 тима за обезбедување на учесниците на трката. Маратонот...
2010-04-26
По повод Денот на планетата Земја, Градот Скопје организираше масовна манифестација во Градскиот парк И оваа  манифестација ја обезбедуваа  два тима со две возила од...
2010-04-26
Поради итноста и неодложноста на случај детектиран со здравствената состојба на бездомник, тимот кој го вод пунктот за бездомници во текот на денешниот ден интервенираше...
2010-04-21
По повод 65 годишно постоење од Црвен крст на Р.Македонија се организираше свечена академија под покровителство на Претседателот на Р.Македонија г.Ѓорѓи Иванов. Црвен крст на...
2010-04-15
Од 09-11 април ЦКА ПХВ тимот оддржа подготвителна работилница во Струга со цел прегледување и оценување на проектите сработени од младите кои беа дел од...
2010-04-08
По повод одбележување на денот на шегата 1-ви април Клубот на млади при Црвен крст на град Скопје организираше хуманитарна забава во клубот Еџпириенце. На...
2010-03-25
По повод одбележувањето на 65 годишнината од Црвен крст на Р.Македонија на 17 март 2010 година, Црвен крст на град Скопје ја мобилизираше младината на...
2010-03-09
По повод Неделата за борба против ракот од 1-ви до 8-ми март , традиционално како и секоја година Црвен крст на град Скопје во соработка...
2010-03-09
Клубот на млади при Црвен крст на град Скопје годинава по вторпат го реализираше хуманитарниот концерт под наслов Љубовни ноти 2. Концертот се одржа во...
2010-03-09
(Неделата на борба против срцево садови заболувања 21-28.02.2010) Црвен крст на град Скопје традиционално ја продолжува соработката со Кардиохирургија Филип Втори и со низа активности...
2010-03-09
Идејата на кампањата Мојот позитивен пример е на одредени датуми во РЗТ медиумски познати личности да бидат „домаќини” на крводарителските акции. Доколку сакаат и со...
2010-02-26
Црвен крст на град Скопје во соработка со Германскиот Црвен крст во периодот  2009/2010  реализираа проект  “Клуб на млади за едукација и превенција”. Клубовите беа...
Пребарувај по датум:
Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.