Пребарувај по датум:
2010-04-15

113 Мали ЦКА ПХВ проекти

Од 09-11 април ЦКА ПХВ тимот оддржа подготвителна работилница во Струга со цел прегледување и оценување на проектите сработени од младите кои беа дел од циклусот 2009/2010 година.

Вкупна бројка на пристигнати и имплементирани проекти на терен за добробит на ранливото население во заедница изнесува 113 проекти. Инструкторите од целата земја  за два дена се обидоа по посебно поставени критеријуми каде се оценува фаза, идеја, истраживање, документацијата, еферкот и акцијата ги оценија проектите и се исполнија со енергија од овие мали но големи луѓе. 
Млади од ООЦК кои изработиле најмногу проекти со сонце (смениле нечии живот, помогле при вработување, платиле операција…) се од Берово и ова година пехарот од Кочани се сели во Берово.
ООЦК која пак сроботила најмногу проекти е ООЦК Кичево со неверојатен број од 11 мали проекти.
Проектите беа најразлични. Од средување на канцеларија за млади со комплетно кречење во Неготино, изработување на 80 честитки за жени кои изготвувале сарми за гинисова кника на рекорди во Прилеп, собирање пари за операција, реновирање на покрив на куќа, реновирање на купатило за едно социјално загрозено семејство (Берово), работа до деца со хендикеп, купување на посебен велосипед за деца со потешкоти во психо моторен развој (Охрид) , шиење на мали перничиња кои беа продавани апарите наменети за храна (Кичево), изготвување на театарска претсатав и купување на микровална печка за СОС детско село (Тетово) …
И уште многу многу такви прекрасни проекти. Проекти во који се гледа хуманост, добрина, мисијата на Црвениот крст и се она зоштно вусшност ние и постоиме и работиме.
И понатака треба да се улага и да се мотивират овие млади луѓе, да се работи со нив и да се улага во сопствената иднина.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.