Пребарувај по датум:
2010-03-09

Слатки подароци од волонтерите на Црвениот крст на град Скопје

По повод Неделата за борба против ракот од 1-ви до 8-ми март , традиционално како и секоја година Црвен крст на град Скопје во соработка

со здружението Животна искра  на 3 март 2010 година ги посетија пациентките на Универзитетските клиники за Торако- васкуларна хирургија , Дигестивна хирургија и Онкологија и радиотерапија и им подарија пригодни подароци.

Во рамките на 100 годишнината на Меѓународниот ден на жената 8-ми март на пациентките на овие клиники им се подари и цвеќе. Поддршка на пациентките им даде и министерот за здравство Бујар Османи, како и директорот и други претставници од Институтот за Јавно здравје на Република Македонија.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.