Пребарувај по датум:
2010-10-16

РАЗБУДЕТЕ СЕ ХУМАНИ 2

На 15.10.2010, во организација на Дормео и Црвен Крст на град Скопје, започнa голема хуманитарната акција „Разбудете се хумани 2“, чија цел е подобрување на животните услови на ранливата категорија на луѓе преку собирање на користени душеци и нивно донирање во иституции кои се грижат за нив (болници, домови за стари лица, станови на деца без родители, казнено поправни домови).

Црвен Крст ќе ги првезема донираните душеци од домовите на донаторите, а Дормео, на сите хумани граѓани, ќе им овозможи попусти за купување на Дормео производите, бесплатна достава и убави Дормео подароци.

Хуманитарната акција ќе трае до 15.11.2010, а во неа можат да се приклучат граѓаните од цела Македонија.

Инаку, ова е втора хуманитарна акција во заедничка организација на Дормео и Црвен крст на град Скопје.

Подетални информации за акцијата можете да добиете на 02/3094-555

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.