Пребарувај по датум:
2010-10-05

Донација од ВИТАЛИА за децата во Центарот за подршка на бегалци во Шутка

По повод 26 Септември, Денот на срцето, на 28 ми септември, децата од Центарот за подршка на бегалци во Шутка добија едукација од страна на   Д-р Нела Деспотовска, нутриционист од ВИТАЛИА,
за тоа која храна е потребно да ја внесуваат во текот на денот за да можат да го сочуваат здравјето на своето срце и да можат бидат силни и здрави.

ВИТАЛИА воедно донираше за овие деца производи од својата палета односно: 30 пакувања мусли, 20 пакувања корнфлекс, 288 мусли барс, 32 сончогледови семки и 36 пакувања џем кои тие ќе ги консумираат во текот на часовите кои ги поминуваат во центарот.
Со овој хуман гест ВИТАЛИА влезе во семејството на социјално-одговорни компании на Црвениот крст на Република Македонија.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.