Пребарувај по датум:
2010-12-29

Остварување на новогодишни желби

Волшебната елка на желби во ТЦ Рамстор ги исполни сите новогодишни желби на 65- те децата сместени во згрижувачки семејства на територија на град Скопје.

По првата средба со децата на која преку осмислено дружење со кловнови и на наменски уредено детско катче, на новогодишни честитки, го напишаа што е тоа што го сакаат за Новата Година,  хуманите граѓани и општествено одговорни компании ја посетија елката и ги остварија сите 65 желби на децата. Децата посакаа многу играчки, комјутери, телефони, велосипеди, пакетчиња и сл.

Доделувањето на подароците беше на 30 Декември, во пресрет на новата година, во кино Рамстор.

На оваа средба повторно имаше многу забава и дружење,  заедничка песна и секако највеселиот момен – доделување на подароци.

Се надеваме на продолжување на оваа традиција и соработка на Црвен крст на град Скопје, ТЦ Рамстор и Центарот за социјална работа Скопје и во наредната година.

Голема благодарност и кон поддржувачите на активноста: ОНЕ, Кореа аутотрејд, Сојуз на спортови на Скопје како и Мек Доналдс кои преку Стопанската комора на РМ обезбедија оброк во нивниот ресторан за сите дечиња.

Сепак Новата година е период од годината кога особено малите веруваат дека нивните желби можат да се остварат .

 

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.