Пребарувај по датум:
2020-11-26

Волонтери во акција

Бојка, Тамара, Амар, Диме и Снеже, долгогодишни волонтери од Црвен крст на град Скопје веќе 3 месеци дел од своето време го поминуваат на Меѓународниот аеродром Скопје. Задолжени се за мерење на температура на патници при влез во нашата земја. Се менуваат во смени, имаат распоред кога пристигнуваат авионите и секогаш некој од нив е на работната позиција. Некогаш пристигнуваат преку ден, но некогаш и во ноќни саати, зависно од самиот лет. Облечени во препознатливие униформи на Црвениот крст, со насмевка на лицето, ги пречекуваат патниците и им мерат температура. Велат дека граѓаните се веќе навиканти на овие процедури и соработуваат со нив. Тие се во редовна комуникација со медицинската екипа на Аеродромот доколку има потреба за понатамошно спроведување на лица со сомнеж на Ковид19.

И со оваа активност, Црвен крст пружа поддршка на Министерство за здравство и Институтот за јавно здравје со цел превенција и ублажување на последиците од Ковид 19.

Принципи
Хуманост
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Единство
Во една држава може да има само едно национално друштво на Црвениот крст или Црвената полумесечина. Мора да биде отворено за сите и да ја извршува својата хуманитарна работа на целата територија во земјата.
Универзалност
Меѓународното Движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина, во кое сите друштва што го сочинуваат имаат еднаков статус, одговорности и должности взаемно да се помагаат, делува во целиот свет.
Доброволност
Тоа е движење за давање на доброволна помош кое не е инспирирано од материјални побуди.
Неутралност
Меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина настана како резултат на желбата да им се помогне на ранетите на бојното поле и тоа без било каква пристрасност, како и да го спречи и олесни човековото страдање секогаш кога е тоа можно.
Непристраност
Не прави дискриминација врз основа на национална, расна, верска и класна припадност или политичко убедување. Настојува да ги олесни страдањата на поединците, водејќи се исклучиво од нивните потреби но, давајќи приоритет на најитните случаи.
Независност
Движењето е независно. Националните друштва иако делуваат како дополнение на хуманитарните служби на владите и се предмет на регулирање на националното законодавство, мораат да ја зачуваат автономноста за да можат да дејствуваат во секое време, согласно со принципите на Движењето.